ИСТОРИЯТА НА ПЪРВОТО ПАРЧЕ ВЪВ ФОРМАТ MP3

Карлхайнц Бранденбург е част от групата, която създава MP3. Така на практика той е един от символичните бащи на формата. Интересни са неговите спомени за първата песен, обработена в новия формат. Това е “Tom’s Dinner”на Сюзън Вега. Ето какво всъщност разказва той за процеса на работа върху именно това парче:

“През 1988, когато си мислех “Добре, направили сме нещо почти перфектно”, чух една песен и после я прослушах – акапелна версия на “Tom’s Diner” на Сюзън Вега. Албумът се нарича Solitude Standing. Звучеше само Сюзън Вега в средата и малко амбианс и без други инструменти – имахме известни затруднения, но някак се справихме. Всичко друго звучеше доста добре, но гласът на певицата беше съсипан. Беше нужно да запретнем ръкави и да измислим работещо решение“.

Ето защо се налага  сътрудничество с Джим Джонстън от AT&T върху различни психо-акустични модели и кодиране на данни, за да се коригира системата за кодиране и да се запази оригиналното звучене на гласа на Вега.

“Накрая изпипахме системата до съвършенство и тогава гласът на Сюзън Вега беше лесен, но това ни създаде доста работа, за да имаме гласа ѝ в пълната честотна гама… Мисля, че с течение на времето съм слушал тази песен между 500 и 1000 пъти. Но да си кажа честно – никога не ми омръзна. Не, наистина! Всъщност още я харесвам. Интересното е, че по-късно се срещнах със Сюзън Вега и я чух да я пее на живо. Беше невероятно емоционално преживяване за мен. И знаете ли кое беше онова, което ме порази най много – тя звучеше точно като на компактдиска. Абсолютно по същия начин! Беше като вдигане на завеса, защото знаех всички дребни детайли как тя я пее – акцентите, извивките и прочее – и все още го прави по същия начин”.

Ето малко повече информация за самото знаково парче. Като самостоятелен трак излиза за първи път през януари 1984 г., а като част от студийния албум на изпълнителката – Solitude Standing – през 1987 г. 3 години по-късно британската група DNA ѝ правят ремикс, който пожънва невероятен успех и достига до Номер 1 в Австрия, Германия, Гърция и Швейцария. Но това далеч не са единствените музикални артисти, които интерпретират по свой начин емблематичното парче. Правят го още няколко: After One, Nikki D и Bingo Hand Job (R.E.M. and Billy Bragg). Освен всичко, песента е ползвана и в киното като саундтрак на втори план в откриващата сцена на филма от 1993 г. Untamed Heart.